Situació: Kungu, Riga. Letonia
Client: SIA “Putnu Dziesma”
Superficie: 1.400 m2
Concurs: 2018
Equip: Jordi Safont-Tria, Anna Gutiérrez, Álvaro Cuéllar, Mercedes Doz
Soci Local: Balts un Melns, Riga

CONCEPTES DEL PROYECTO

La forma d’l’edifici s’adequa a la normativa de centre històric de Riga i als següents criteris:

  1. Alineament.
    La façana de Kungu dóna resposta a una doble alineació. Una correspon a el límit de la propietat i l’altra a la coordinació dels edificis adjacents a l’edifici projectat. Per a això, la proposta consisteix a retirar la planta baixa donant continuïtat a l’edifici de Kungu 8-28 mentre que la façana de les plantes pis superiors s’alinea a les indicacions de la normativa. L’edifici es construeix ocupant el màxim gàlib permès.
    Cap a l’interior, el volum respecta el pati interior previst.
    A la planta baixa, l’accés i l’estació transformadora es col·loquen al costat de la mitgera existent deixant la resta de la planta baixa lliure per al local de cotxes.
  2. Reculades
    El volum s’escalona en quatre trams per emfatitzar l’accés cap al pati interior d’illa. Cada un d’ells correspon a un mòdul estructural i coincideix amb la distribució de l’habitatge.
  3. Erkers
    Els erkers permeten ampliar espai cap al carrer en els habitatges més petites de l’edifici. Aquestes tribunes formen uns espais interiors que emfatitzen les vistes tangencials (no frontals) cap al sud i Minsterejas iela. Aquests volums estan inspirats en els erkers d’alguns edificis de l’nucli històric i formen una composició vertical en façana que li atorga caràcter i singularitat.
  4. Tipologíes
    Tots els habitatges tenen façana a Kungu, és a dir orientació sud. Les zones comunes de circulació es col·loquen cap al pati interior. La idea tipològica bàsica és mantenir les unitats més petites en les plantes 2, 3 i 4. A la planta 5 es proposen 3 tríplex més un dúplex a la cantonada amb el passatge. Els habitatges es proposen mitjançant una agrupació de el nucli humit (bany + cuina) agrupat per simplificar el pas d’instal·lacions.
  5. Tribunes solars
    A causa de la poca amplada del carrer Kungu, els erkers sobresurten de el cos principal de l’edifici però les obertures es col·loquen només en un lateral, cap a l’orientació sud, buscant els raigs solars alhora que estenent les visuals cap al final del carrer , i no cap a l’edifici de davant.
    A la part frontal el maó de façana manera gelosies més o menys obertes segons l’altura de l’apartament per aportar més llum a l’interior.