Client: Ajuntament d’Anglès
Concurs: 2015
1er FINALISTA
Equip: Jordi Safont-Tria, Asunción López

Concurs d’idees residència assistida i habitatges tutelats a Anglès

LEMA: QUINA TELA!

Context històric: “l’envolvent tèxtil”

El complex fabril de la Burés, creada el 1887, es va dedicar durant més de 100 anys a la producció de teixits i filatura de cotó. L’edifici està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional i forma part indissoluble de la història d’Anglès.

La textura dels teixits han suscitat sempre en l’art una gran atracció per la seva ondulada orografia amb subtils vibracions de llum i ombra. Artistes com Piero Manzoni van dedicar part del seu treball a explorar la plasticitat dels teixits. La seva sèrie “Achrome” pretén fixar les arrugues de la tela amb guix, per tal de d’experimentar les diverses tonalitats de les ombres.

En l’arquitectura, els nous processos de producció de panells de formigó admeten acabats irregulars amb motlles, microtextures o incorporació d’altres materials (petris o vidres). Aquestes tècniques obren un camí per tal que la història dels teixits de la Burés quedin gravats -com un fòssil- sobre la nova façana de la residència. La nova superficie de l’edifici, confrontat amb la colònia, pot ser com un palimpsest que expliqui a les noves generacions el transcurs del temps en aquest indret.